^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

A jsme ve finále aneb opět 67P

Miloš Tichý - 27. 8. 2015 | přístupy: | vytisknout článek

Sonda Rosetta s modulem Philae prolétly s kometou 67P/Churyumov-Gerasimenko přísluním, aby nám opět ukázaly úchvatná panoramata této vlasatice.

Úžasných obrázků koluje na Internetu mnoho, pokusím se sem vybrat jen ty, které považuji za nejzajímavější.

Určitě to top 10 obrázků, přesněji animací, bude "únik" přibližně padesátimetrového balvanu z jádra komety do okolního prostoru, který se udál 30. července 2015, jak vidíte na následující animaci.


Krásně je i vidět vlastní rotace jádra komety mezi jednotlivými záběry.

Dále zde máme krátkou animaci, pořízenou 12. srpna 2015, pouhých pár hodin před průchodem komety přísluním. Na kontrastních obrázcích je hezky patrná aktivita jádra komety.


Rosetta se podívala nejen přímo na jádro vlasatice, ale i do jejího okolí, a dostáváme krásný dojem prašného prostředí v jejím okolí, jak je vidět na následující animaci pořízené 6. července 2015.


Také byly identifikovány čtyři nové geologické regiony na jižní polokouli, která zahrnuje části obou laloků, čímž se počet geologických regionů dostal na číslo 23. Tyto nové regiony byly pojmenovány v tendenci svých předchozích kolegů dle egyptských bohů - Anhur, Khonsu, Sobek a Wosret.


Přístroje zaznamenaly i krásný výtrysk hmoty z jádra komety, jak ukazuje snímek pořízeny 12. srpna 2015 v 17:35 GMT.


Jako poslední perličku ukážeme detailní struktury povrchu jádra komety 67P/Churyumov-Gerasimenko. Snímek ukazuje rozmanitost zlomových linií na povrchu. Levý horní obrázek ukazuje polygonální zlomy na okraji regionu Apis. Zvětšený obrázek ukazuje, že jde o polygony velikost 2-5 metrů.
Pravý horní obrázek je z regionu Atum, poblíž "krku" komety. Je patrné, že zlomy jsou zde delší, nejdelší dosahuje délky 250 metrů, i když jemná struktura ukazuje velikosti 2-6 metrů v daném regionu.
Levý dolní obrázek ukazuje zlomy v oblasti Nut, malé, úzké a podlouhlé zlomy na menším laloku vlasatice.
Poslední, pravý dolní obrázek, ukazuje hřeben oddělující regiony Anubis a Atum od regionů Ash a Seth. Úmyslně přeexponovaný snímek ukazuje detaily oblastí ve stínu, kde též můžeme vidět polygony o velikosti 2-5 metrů.


Zdroj a snímky: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv