^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Deep Impact detekoval jádro komety Tempel

Miloš Tichý - 25. 6. 2005 | přístupy: | vytisknout článek

Týmu mise Deep Impact se na snímcích sondy podařilo poprvé vidět jádro svého cíle, komety Tempel 1, zahalené plynnou a prachovou obálkou.

Snímky byly pořízeny koncem května ze vzdálenosti přibližně 35 milionů kilometrů od komety kamerou se středním rozlišením. Na originálních snímcích dominuje samozřejmě koma komety, tj. oblak prachu a plynů obklopující vlastní jádro. Pomocí speciálních metod zpracování obrazu byla koma matematicky nadefinována a poté odečtena od originálního snímku. Tím nám zůstalo obnažené jádro komety.

Hlavním smyslem této operace bylo, jak řekl šéf mise Mike A'Hearn, lepší poznání a analýza rotačních os tohoto protáhlého tělesa, což značně usnadní navigaci celé sondy.

Jádro bylo detekováno mnohem dříve, než vědecký tým očekával. Je to velmi podstatný krok v rámci mise Deep Impact, neboť stejné matematické metody se budou používat při přibližování k jádru a posléze i k navigaci impaktoru.

Jako "nápověda" posloužily k přímému sledování komety Tempel 1 sondou Deep Impact snímky pořízené Hubblovým kosmickým dalekohledem a Spitzerovým vesmírným teleskopem.

V dalších krocích bude následovat postupné zpřesňování polohy jádra komety, zpřesnění jeho vlastní rotace. Vše směřuje k úspěšnému navedení impaktoru na jádro 4. července 2005 v dopoledních hodinách středoevropského času.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv