^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Kometa HMP

Jana Tichá - 13. 2. 2017 | přístupy: | vytisknout článek

Právě předevčírem 11. února 2017 nás ve vzdálenosti 12 milionů kilometrů minula "československá" kometa Honda-Mrkos-Pajdušáková. Je to příležitost si o ní něco málo říci.



kometa 45P dne 15. února 2017, cca 21 stupňů nad obzorem těsně před východem Měsíce
expozice 10 sekund, 1.06-m telekop KLENOT, foto Miloš Tichý



kometa 23. prosince 2016 - foto José Chambo

Kometu dnes známou pod označením 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková objevil japonský amatérský astronom Minoru Honda vizuálně 15 cm reflektorem z japonského Kurashiki, Okayama dne 3. prosince 1948 a svůj objev potvrdil 5. prosince, kdy kometu popsal jako difúzní objekt 9 mag. Ludmila Pajdušáková a Antonín Mrkos ji nalezli nezávisle vizuálně binarem 6. a 7. prosince 1948 ze Skalnatého Plesa. Přestože Centrála astronomických telegramů Mezinárodní astronomické unie tehdy sídlila v dánské Kodani, nikoliv v USA, kam byla přestěhována později, informace se poválečnou a rozdělující se Evropou šířily pomalu. Zřejmě proto nezávislé pozorování ze Slovenska uznáno jako spoluobjev. Podle dnes platných pravidel IAU by kometa nesla pouze jméno Honda.


mapka poloh komety (SkyAndTelescope)

Objev komety 45P/HMP spadá do nejznámějšího a nejúspěšnějšího období objevů komet v Československu. Desetiletí po skončení II. světové války na tatranských observatořích na Skalnatém Plese a Lomnickém Štítě bylo to jeden z mála případů vůbec, kdy část kapacity profesionální observatoře byla věnována na vizuální lov komet. Astronomové v jiných zemích Evropy vyčerpaných válkou, ať poražených či vítězných, měli v té době jiné starosti, hlavně obnovu infrastruktury. Astronomové v USA byli již daleko více zaměřeni astrofyzikálně a navíc na hledání komet neměli vhodnou techniku. Neopomenutelným předpokladem tehdejších tatranských lovů na komety byl kvalitní světelný binokulární přenosný dalekohled Somet Binar o pětadvacetinásobném zvětšení a 100 mm průměru objektivů, jehož výroba byla tehdy zahájena v Teplicích. V letech 1946 až 1959 objevili tatranští pozorovatelé celkem osmnáct komet, které nesou jejich jména. Honda-Mrkos-Pajdušáková je první periodickou tatranskou kometou. Tyto úspěchy přispěly nemalou měrou i k popularizaci a propagaci astronomie mezi československou veřejností. Na druhou stranu si pod tímto vlivem velká část veřejnosti až dosud myslí, že astronomové se zabývají pouze lovením dosud neznámých objektů na obloze.


kometa 6. února 2017 ráno - foto Bob King

Kometa Honda–Mrkos–Pajdušáková patří mezi krátkoperiodické komety Jupiterovy rodiny. Obíhá kolem Slunce s periodou 5,25 roku. Patří mezi tělesa křižující zemskou dráhu. Například 4.února 1996 prošla ve vzdálenosti 0,168 AU od Země. Výjimečný byl návrat 2011, kdy prošla 15. srpna pouhých 0,06 AU od Země. Letošní nejtěsnější přiblížení k Zemi nastalo na vzdálenost 0,08 AU čili 12,4 milionů kilometrů čili 32-násobek vzdálenosti Měsíce od Země. Kromě roků 1959 a 1985 byla pozorována při všech návratech. Velikostí jádra 1 kilometr se HMP řadí mezi menší, leč pořád slušné a solidní (nikoli snad trpasličí) jupiterovské krátkoperiodické komety.


kometa 4. února 2017 ráno - foto Hisayoshi Kato

V době kolem těsného přiblížení komety k Zemi její pozorování rušil měsíční svit, úplněk nastal taktéž 11. února 2017. Její viditelnost na noční obloze se prodlužuje a začíná být viditelná po celou noc a na Valentýna 14. února 2017 se bude nacházet v souhvězdí Pastýře nad východním obzorem už bez Měsíce. Tou dobou bude mít ještě jasnost okolo 8 mag ovšem bude už rychle slábnout. Po 20. únoru 2017 již zeslábne a zmizí z dosahu malých dalekohledů. BTW, když už jsme u toho valentýnského svátku: Antonín Mrkos a Ludmila Pajdušáková, kteří se potkali na tatranských observatořích byli určitou dobu manželé. Posléze se jejich pracovní i osobní dráhy opět oddělily.


kometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková 11. února 2017 - foto Fritz Helmut Hemmerich

Třešnička na závěr: Antonín Mrkos, který se po návratu ze Slovenska stal zaměstnancem MFF UK v Praze zároveň ředitelem českobudějovické hvězdárny i observatoře na Kleti, téhle kometě familiérně říkával Honda-Tonda-Lída.

Zdroje: APOD, Sky and Telescope

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv