^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

KOMETY KVĚTY NEBES

Jana Tichá - 12. 9. 2003 | přístupy: | vytisknout článek

Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích připravila na letošní podzim novou astronomickou výstavu pod názvem „Komety květy nebes“.

Komety nejsou jedna jako druhá. Bývají různě velké, různě jasné a mají nejrůznější tvary. S pomocí počítačových programů můžeme na původních černobílých (nebo spíše šedošedých) snímcích zvýraznit jemné struktury v komě a ohonu komety i ukázat jejich změny v čase, a to buď prostřednictvím nepravých barev přiřazených jednotlivým stupňům šedi nebo ve 3D. Takové snímky jsou pak užitečné pro astronomický výzkum, ale zároveň působí jako doklad zjevné i skryté krásy vesmíru.

Nová výstava představuje na velkoformátových tiscích neobvykle barevné počítačově upravené snímky známých i méně známých komet posledního desetiletí – komety Hale-Bopp, Ikeya-Zhang, Hyakutake, Tabur, Borrelly či de Vico. Astronomické snímky získané s využitím nejmodernější techniky tak zároveň slouží jako obrazy, které jsou samy o sobě přitažlivé, jako podivuhodné květy vyrostlé z prolínání vědy a umění.

Všechny použité snímky komet byly pořízeny i následně zpracovány na Observatoři Kleť.

Výstava se bude konat v hale Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích na Zátkově nábřeží od 10.září do konce října. Předpokládáme, že bude prodloužena do konce prosince 2003. Otevřeno je od pondělí do pátku během pořadů pro školy od 8:00 do 16:00 hodin, dále v úterý před večerním pořadem pro veřejnost od 20:00 hodin a ve čtvrtek před odpoledním pořadem pro veřejnost od 16:30 hodin. Na výstavu je vstup volný.

Výstava Komety květy nebes byla připravena v rámci Akčního plánu obnovy a rozvoje Jihočeského kraje pro rok 2003.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv