^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

První mezihvězdný objekt záhadně zrychlil

Miloš Tichý - 1. 7. 2018 | přístupy: | vytisknout článek

O tom, že k nám vloni na podzim přilétl první známý mezihvězdný poutník jsme již psali. Jeho sledování však pokračuje dále, a to jak z kosmu tak z velkých pozemských dalekohledů. A zpracování dospělo k překvapivému závěru.

Mezihvězdný poutník 1I/2017 U1 (‘Oumuamua) na své pouti sluneční soustavou zrychlil svůj pohyb. Se zrychlením, které mu vlivem gravitačních sil způsobí planety a Slunce se počítalo, ale pozorování ukázala, že se pohybuje rychleji než jen známými silami.

I když to zní jako krásná ukázka sci-fi, vysvětlení je poměrně prosté. Každý materiál, a tudíž i materiál ‘Oumuamua, trpí setrvačností, v tomto případě tepelnou. Průletem kolem Slunce se objekt zahřál ale důsledky tohoto ohřívání vidíme až nyní a to právě na pohybu tohoto tělesa. Velice pravděpodobně se na kometě (nyní již je možné regulérně toto těleso nazývat kometou, pozn. autora) objevily výtrysky plynu a prachu (jev, který je znám prakticky u všech komet ve sluneční soustavě), a ty principem raketových motorů urychlily pohyb tohoto tělesa.

umělecká představa 1I

 

Následující video ukazuje a vysvětluje, jak se na zjištění vyšší rychlosti či přesněji jiné polohy přišlo (stručně řečeno – přesný výpočet se započtením veškerých gravitačních sil neodpovídal naměřené poloze na nebeské sféře, pozn. autora).

 

Následující animace ukazuje dráhu a tudíž průlet první pozorované mezihvězdné komety sluneční soustavou.

Následná analýza veškerých dostupných dat ukázala, že zrychlení pohybu komety je s nimi v souladu. Pro upřesnění, kometa byla 2. ledna 2018 dále (či jinde) o 40 000 kilometrů, než kdyby se chovala jako asteroid (čili neměla by jakékoliv výtrysky plynu a prachu ze svého jádra, pozn. autora).

I když jsme, díky malé množství vyvrhovaného materiálu nebyli schopni „odhalit“ kometární podstatu tohoto objektu přímým pozorováním, pomohlo nám k tomu přesné astrometrické měření a porovnání s přesnými výpočty, abychom kometární původ mohli objevit.

Kromě Hubblova kosmického dalekohledu se na pozorování podílely havajské dalekohledy Canada-France-Hawaii Telescope, teleskop Gemini South a z Evropské jižní observatoře Very Large Telescope.

Závěrem jedno menší upozornění, menší poznámka - jelikož 1I je prvním pozorovaným mezihvězdným poutníkem, není možné vyvodit obecné závěry, týkající se daného typu objektů. Na to jich potřebujeme prozkoumat řádově desítky až stovky (pozn. autora)

 

Zdroj: NASA

 

 

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv