^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Sondy před Rosettové aneb malá troška historie

Miloš Tichý - 10. 5. 2018 | přístupy: | vytisknout článek

Poslední dobou zde byly články prakticky jen o novinkách ze sondy Rosetta ohledně komety 67P/Churyumov-Gerasimenko. Nyní se podíváme trošku do historie, jaké byly kometární sondy před Rosettou.

První kometou, zkoumanou sondou, nebyla kometa 1P/Halley, jak se spousta lidí domnívá, ale o půl roku dříve kometa 21P/Giacobini-Zinner (btw, jedna osobní vzpomínka, je to první kometa, kterou jsem nasnímal na Observatoři Kleť v roce 1984, pozn. autora).

Sonda ICE (International Cometary Explorer) odstartovala 12. srpna 1978 a měla původně zkoumat interakci zemského magnetického pole a slunečního větru jako sonda ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer-3). Přejmenována byla v roce 1985 a 11. září 1985 prolétla skrze plazmový ohon komety 21P/Giacobini-Zinner. Od jádra komety byla vzdálena 7800 kilometrů.

umělecké ztvárnění sody ICE

Dalším významným počinem byly sondy ke kometě 1P/Halley. Nejvýraznější byla sonda Giotto, která poprvé v historii přinesla snímky kometárního jádra. Odstartovala 2. července 1985 a svou misi provedla14. března 1986. Kromě snímků kometárního jádra ještě byly u této komety zjištěny například organické sloučeniny v ohonu a existence vodního ledu a suchého ledu (zmrzlý oxid uhličitý) u komety.

Následovala sonda Deep Space 1, startující v roce 1998 a pracující do roku 2001. Při zkoumání komety 19P/Borrelly ukázala, že na kometárním jádře mohou být hladké plochy, něco jako pánve a aktivních oblastí nemusí být mnoho.

Následovala sonda s prvním návratovým modulem od komety, mise Stardust. Tato mise nám poprvé v historii přinesla částečky od komety, v tomto případě komety 81P/Wild 2, až na Zemi (návratová kapsule přistála v australské poušti Woomera v lednu 2006).

umělecké ztvárnění sody StarDust

Poslední před-Rosettová kometární sonda byla sonda Deep Impact, která se svým 600 kilogramovým projektilem trefila do jádra komety 9P/Tempel 1 a vytvořila na kometě první umělý kráter.

umělecké ztvárnění sody Deep Impact

Jak je vidět, úspěšných kometárních misí, postupně rozplétajících mozaiku kometárních tajností bylo poměrně hodně. Jak je vidět z výčtu, každá přinesla nové a unikátní informace. Snad tomu bude i v budoucnosti podobně.

Zdroj: NASA / ESA / K. Meech (ACM 2017)

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv