^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

SPITZER, SUBARU, SCHWASSMANN (A WACHMANN)

Jana Tichá - 13. 5. 2006 | přístupy: | vytisknout článek

Další pozoruhodné snímky rozpadající se komety 73P/Schwassmann-Wachmann 3 pořídili astronomové pomocí nejvýkonnějších dalekohledů. Ze Země i z vesmíru.

Spitzer, kosmický dalekohled umístěný na oběžné dráze Země pracuje v infračervené části spektra. Jeho snímek komety Schwassmann-Wachmann 3 zvýrazňuje kometární prach a můžeme na něm dobře vidět prachovou stopu v dráze komety, cestičku z drobounkých prachových zrníček, v níž se pohybují odštěpené větší a velké kameny a balvany - fragmenty komety. Zatímco na snímku z Hubblova kosmického teleskopu jsme ve viditelné části spektra mohli vidět velké fragmenty o velikosti desítek metrů, zde na infračervených snímcích ze Spitzeru bez potíží vidíme i mikroskopická zrnéčka meterického prachu pocházejícího z komety.

Snímek, který pořídil Spitzer Space Telescope 1.dubna 2006 ukazuje zleva doprava největší jádra C a B; menší slabší fragment G lze nalézt úplně na okraji v pravém horním rohu.

 

Skládačka z dalších snímků ze Spitzeru ze 4.- 6. května 2006 ukazuje cca. 45 ze 60 známých písmeny označených fragmentů komety Schwassmann-Wachmann 3. Nejjasnější objekt v horním pravé části je hlavní fragment C, jasný fragment B je kousek pod středem snímku. Opět je zřetelně vidět prachová stopa materiálu roztroušeného v dráze komety už během jejích předchozích oběhů kolem Slunce. Celkem tato mozaika pokrývá na obloze 6 stupňů (tj. 12 Měsíců v úplňku). V době pořízení snímků se fragmenty komety nacházely přibližně 10 milionů kilometrů od Země.

 

Do pozorovací kampaně zaměřené na kometu Schwassmann-Wachmann 3 se zapojili i astronomové pracující s japonským teleskopem Subaru o průměru 8,2-m umístěném na havajském spícím vulkánu Mauna Kea. Na snímku pořízeném širokoúhlou kamerou Suprime-Cam Subaru 3.května 2006 najdeme fragment označený B.

 

Snímek pořízený na rozdíl od Spitzeru ve viditelné části spektra ukazuje v detailu plynoprachovou obálku kolem tohoto fragmentu komety a v ní nejméně 13 malých kometek, tj. o několik více bylo nalezeno při sledování stejného fragmentu VLT na ESO 23.dubna 2006 .

 

 


Předchozí články o kometě 73P/Schwassmann-Wachmann 3:

VRACÍ SE SCHWASSMANN-WACHMANN 3 (4. března 2006)

SCHWASSMANN-WACHMANN 3 SE ROZPADÁ (16. a 18. dubna 2006)

SCHWASSMANN-WACHMANN 3 V CENTRU POZORNOSTI (30. dubna 2006)

Mapka komety Schwassmann-Wachmann 3 (1. května 2006)

Jádra komety Schwassmann-Wachmann 3 (6. května 2006)

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv