^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

ZASE WISE

Jana Tichá - 20. 2. 2010 | přístupy: | vytisknout článek

NASA nabidla první galerii snímků rozličných kosmických objektů, pořízených infračervenou komickou sondou WISE. Jako kometární astronomové vám pochopitelně ukážeme kometu.

Na snímku vidíme krásnou vlasatici plující oblohou. Jedná se o kometu C/2007 Q3 (Siding Spring) objevenou v Austrálii. Její snímek pořídila WISE 10.ledna 2010. Nejkratší infračervené vlnové délky jsou zobrazeny jako modré (3,4 mikronů) a nejdelší (22 mikronů) jsou červené. Výrazná kometa uprostřed snímku je zobrazená červeně, neboť je více než desetkrát chladnější než okolní hvězdy.

 

Kometa C/2007 Q3 (Siding Spring) byla objevena v rámci australské Siding Spring survey 25.srpna 2007. Na snímcích jí nalezla Donna Burton jako nepříliš jasné pohybující se těleso. Její kometární charakter, tedy to, že se nejedná o planetku, leč o kometu, bylo proto rozpoznáno až o několik dnů později. Jedná se o dlouhoperiodickou kometu, pohybující se kolem Slunce po velmi protáhlé dráze s sklonem 66 stupňů k rovině ekliptiky. Přísluním prošla 7.října 2009 ve vzdálenosti 2,25 AU od Slunce. Nyní se z blízkosti Slunce vrací do vzdálených mrazivých oblastí na periférii sluneční soustavy.

Měření známých komet pořízená WISE poslouží k přesnějšímu poznání jejích rozměru, odrazivosti, složení, a určení rozměrů prachových částic tvořících jejich komu.

Vědecký tým WISE též předpokládá, že sonda nalezne desítku dosud neznámých komet. K tomu cíli se blíží - po první kometě brzy následovala druhá - periodická kometa P/2010 D1 (WISE) s oběžnou dobou 8,45 roku.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv