75. oběh Sekaninův

Jana Tichá - 21. 8. 2011

Český astronom světového jména, expert v oboru fyziky komet Zdeněk Sekanina, oslavil 12. června 2011 75 let. Zatímco široká veřejnost většinou myslí, že nejdůležitějším objevem je najít dosud neznámou kometu, Zdeněk Sekanina proslul daleko více pro to, co vybádal a spočítal o kometách již objevených. Je prostě velkým teoretikem.

Narodil se v Mladé Boleslavi (1936), přes mnohé obtíže kladené komunistickým režimem synkovi z původně buržoazní rodiny (tatínek stavitel) vystudoval na Karlově univerzitě. Potom působil na petřínské hvězdárně a posléze na Karlově univerzitě. V roce 1968 vycestoval na studijní pobyt do Belgie a kvůli sovětské invazi do Československa odešel natrvalo do USA.

Nejprve na pozvání Freda Whippla, autora teorie kometárního jádra jako "špinavé sněhové koule" zakotvil na Smithsonian Astrophysical Observatory a Harvard College Observatory v Cambridge v Massachusetts (1969-1980), Ve spolupráci s Brianem Marsdenem, kolegou a přítelem, odborníkem na dynamiku malých těles sluneční soustavy, se tu věnoval zdokonalování výpočtů negravitačních sil působících na pohyb komet. Je pozoruhodné, že tehdy vymyšlená a vyvinutá procedura je pro výpočty negravitačních jevů komet stále široce používaná, pouze s poměrně malými dalšími modifikacemi dalších autorů, a Marsdenovy a Sekaninovy články na toto téma ze 70-tých let jsou stále citované.

 


Na snímku z r. 1974 na terase u kopule Velkého 15-ti palcového refraktoru na Observatory Hill
v Cambridge jsou zprava Brian Marsden, Luboš Kohoutek, Zdeněk Sekanina a William Deutschman.
(c) Archiv Smithsonian Institute.

Posléze, v roce 1980, se Zdeněk Sekanina přesunul z východního na západní pobřeží USA do Jet Propulsion Laboratory (Earth and Space Sciences Division) do Pasadeny v Kalifornii. Zde se podílel se na výzkumu Halleyovy komety i na dalších projektech NASA. (např. sonda Stardust ke kometě 81P/Wild 2) K jeho velkým vášním patří SOHO, tedy nikoliv (snad) ta vykřičená čtvrť v Londýně, ale komety objevené na snímcích ze sluneční družice SOHO v těsné blízkosti Slunce, komety, které jsou produktem štěpení původního velkého tělesa a které jejich dráhy odnášejí k zániku ve Slunci, nazývané v angličtině 'sungrazers'.

 


foto JPL

Zdeněk Sekanina je také tak trochu náš kolega a spolupracovník (nebo spíš my jsme byli poctěni být jeho spolupracovníci - viz 2 publikované články - Z. Sekanina, M. Tichý, J. Tichá, M. Kočer: C/2004 S1 (Van Ness): A Split, Suddenly Vanishing Comet, a Z. Sekanina, P. W. Chodas, M. Tichý, J. Tichá, M. Kočer:PECULIAR PAIR OF DISTANT PERIODIC COMETS C/2002 A1 AND C/2002 A2 (LINEAR), takže na závěr trochu osobních poznámek. (snad se Zdeněk nebude zlobit).

Poprvé jsme Zdeňka potkali na jedné z jeho prvních posametových návštěv v Praze, kde opravoval s břitkostí jemu vlastní naivní představy některých českých také odborníků o kometách. Ale pořádně si pamatuju až krátké setkání na workshopu v centrále ESO v Garchingu u Mnichova, věnovaném rozpadlé kometě Shoemaker-Levy 9 (tj. té která se rozpadla na více než 20 jader a ty se poté v červenci 1994 srazily s Jupiterem). Zdeněk seděl v první řadě auditoria a měl poznámky k téměř každému přednesenému referátu - stručné, přesné, trefné, jako šipky. Také se tam po delší době setkal se svým pražským učitelem prof. Vladimírem Vanýskem. Třetí vzpomínkou na Garching je Sekaninův model postupného štěpení největších jader komety Shoemaker-Levy 9, vytvořený z kopečků zmrzliny pomocí dezertní vidličky :-)

 


kongres IAU v Praze, 2006 (foto M. Tichý)

Poté jsme se potkali na několika dalších mezinárodních konferencích v zahraničí, a naopak v Praze, kam Zdeněk Sekanina rád zajíždí. Jednou se dokonce odhodlal dojet půjčeným autem až na vrcholek jihočeské Kleti, kde, ač ryzí teoretik, navštívil obě kopule naší hvězdárny. Z oboru komet s námi rozebral možné i nemožné, za čož si vysloužil po obědě zákusek v podobě jím mnohokrát vzpomínaných rakviček se šlehačkou, které v Kalifornii nemají :-) Diskuze pokračovala úvahami o tom, jak v angličtině rakvičku coby zákusek nazývat :-)

Zdeněk Sekanina samozřejmě navštívil největší polistopadovou astronomickou událost v ČR - kongres Mezinárodní astronomické unie (GA IAU) v Praze v srpnu 2006. Přednášel tu o právě prolétnuvší a půběžně se štěpící kometě 73P/Schwassmann-Wachmann 3.

 

Přijel tentokrát i s manželkou Janou. Protože však opakovaně prohlašuje, že ho stále více otravují stále přísnější kontroly na letištích (v čemž má pravdu), tak asi budeme někdy muset za ním do slunné, teplé a zemětřesné Kalifornie :-)

Více v předchozích článcích na ZDE

Článek byl vytištěn z: www.komety.cz
Adresa článku: www.komety.cz/clanek/75.-obeh-sekaninuv