^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Blízké přiblížení 46P/Wirtanen

Miloš Tichý - 13. 12. 2018 | přístupy: | vytisknout článek

V prosince se do blizkosti Země dostane kometa 46P/Wirtanen (možná si někteří vzpomenou, že to byl první cíl sondy Rosetta, ale po havárii rakety Arianne se musel cíl mise změnit na 67P/Churyumov-Gerasimenko).

takto zachytil kometu 1. prosince Michael Jaeger

Sice to bude v „moderní době“ desátý nejbližší průlet komety kolem Země, ale není se čeho bát. Na rozdíl od planetek se nám komety obvykle vyhýbají ve velkých vzdálenostech. V neděli 16. prosince nás toto těleso o průměru cca 1,2 kilometru mine ve vzdálenosti 0,0775 AU čili 30 vzdáleností Země-Měsíc neboli 11,5 milionů kilometrů. Je to způsobeno tím, že kometa bude pouhé 4 dny po průletu přísluním. A jak vidíte, srážka opravdu nehrozí.

Kometa bude na hranici pohodlné viditelnosti pouhým okem, ale je třeba mít tmavou oblohu a nesmí pozorování rušit Měsíc. Ale takové show, jako nám připravily komety Hyakutake v roce 1996 či Hale-Bopp v roce 1997 opravdu nečekejte..

Ale i ta, pro jistotu, přikládáme mapku pro nalezení této vlasatice....

 

 

A na závěr tabulka s historickými přiblíženími komet (jak vidíte, celkově dvacáté a v moderní době desáte nej nej přiblížení nás čeká koncem roku 2018.). Tabulka ukazuje celkové pořadí, novodobé pořadí přiblížení, vzdálenost v LD (jednotka vzdálenost Země-Měsíc), v astronomických jednotkách, datum a o jakou kometu šlo.

 

Zdroj: Cometch Watch / Uni. Maryland

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv