^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

C/2001 Q4 aneb kometa pro příští jaro

Jana Tichá - 6. 9. 2003 | přístupy: | vytisknout článek

Maje v paměti neutuchající krásu vlasatic Hyakutake a Hale-Bopp v letech 1996 a 1997, čekáme mnozí od té doby s nadějí na novou kometární krasavici.

Sluneční soustava je však v tomhle směru poněkud skoupá a většina nově objevených komet pokryje jen několik pixelů citlivých CCD detektorů na velkých dalekohledech. Není pak divu, že někteří méně zkušení kolegové nekriticky jásají nad každým jen trochu jasnějším difůzním obláčkem a slibují podívanou století. Nečekejte proto, že my na www.komety.cz vám budeme příliš slibovat. Jak známo "komety jsou jako kočky - mají ocas a dělají si co chtějí". Nečekejte proto zázraky - ale připravujte se! Blíží se zajímavá kometa pro příští jaro.

Kometa jménem NEAT a celým označením C/2001 Q4 (NEAT) se nyní potuluje po jižní obloze a setrvá tam až do příštího dubna. Podle dosavadních výpočtů by však měla být vidět příští rok od poloviny května v první polovině noci až 35 stupňů nad obzorem. Počátkem června, kdy by měla být nejjasnější, dosáhne podle předpovědí z Centrály astronomických telegramů Mezinárodní astronomické unie 3. až 2. magnitudy, tedy jako slabší kometa pouhým okem či vhodná pro triedr, podle největších optimistů dosáhne až 1.magnitudy.

Kometu objevili američtí astronomové S. Pravdo, E. Helin(ová) a K. Lawrence sdružení v projektu NEAT - Near Earth Asteroid Tracking, věnovaném primárně hledání blízkozemních asteroidů (odtud jméno komety) 24.srpna 2001 na snímcích pořízených 1,2-m Schmidtovou komorou vybavenou CCD kamerou na Mt.Palomaru v Kalifornii. Upozornili, že vypadá jako mlhavé těleso o průměru cca. 8 úhlových vteřin. Objev potvrdil za astronomy z jihočeské Kleti Miloš Tichý 27.srpna 2001 a poté další americký astronom - P.J. Shelus z McDonald Observatory.

O dalším vývoji kolem zajímavé komety C/2001 Q4, familiárně už zvané "Q4" vás budeme samozřejmě dále informovat.


Dráha komety C/2001 Q4 (NEAT) ve sluneční soustavě.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv