^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Churyumov-Gerasimenko už vstupuje na scénu

Jana Tichá - 19. 3. 2014 | přístupy: | vytisknout článek

Nejen, že byla v lednu probuzena kosmická sonda Rosetta, leč i kometa, která je cílem této sondy, se probouzí. Na nových snímcích pořízených v únoru 2014 pomocí ESO Very Large Telescope se kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko jeví jasnější než se čekalo.

Je zpátky! Kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko loni v říjnu zmizela za Sluncem a tedy z dosahu pozemských astronomů. Nyní už je pozorovatelná znovu.

Nejnovější snímky se povedlo získat vědcům z německého Institutu Maxe Plancka pro výzkum sluneční soustavy (MPS) a z Evropské jižní observatoře (ESO) za pomoci 8-m dalekohledu ESO Very Large Telescope 28. února 2014. Kometa se na nich jeví jasnější, než by se pro samotné jádro očekávalo. To naznačuje, že zmrzlý led se v jádru komety již začíná vypařovat, jádro začíná produkovat plyn i prach a kolem jádra se tvoří velmi jemná koma. Už teď je kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko přibližně o 50% jasnější než na předchozích snímcích z října 2013.

Astronomové budou kometu ve spolupráci s ESA dál sledovat. V srpnu se s kometou setká sonda Rosetta a bude ji doprovázet na cestě kolem Slunce nejméně do konce roku 2015.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv