^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

DEEP IMPACT SE VYDAL NA CESTU

Jana Tichá, Miloš Tichý - 30. 10. 2004 | přístupy: | vytisknout článek

Kosmická sonda Deep Impact se vydala na cestu ke svému cíli - kometě Tempel 1. Zatím dorazila z Boulderu v Coloradu, kde ji postavili v laboratořích firmy Ball Aerospace a Technologies, na Floridu, kde bude v Astrotech Space Operations poblíž Kennedy Space Center připravována ke startu.

Kosmická sonda Deep Impact je nikoliv jen sondou ke kometě, ale vůbec první sondou "do komety", Jejím hlavním úkolem totiž bude vypustit měděný 370 kilogramů vážící projektil, který zasáhne povrch jádra komety rychlostí cca. 35 000 kilometrů za hodinu. Autoři projektu předpokládají, že projektil vytvoří na kometě kráter o rozměrech cca. 100 metrů o hlubce cca. 27 metrů. Kráter by nás měl nechat nakouknout pod povrch jádra komety. Odborníci předpokládají, že tam naleznou materiál pocházející z doby formování sluneční soustavy, který by uvnitř jádra komety měl zůstat víceméně nezměněný.

Tato první umělá srážka ve sluneční soustavě je připravována na 4.července 2005. Sledovat ji bude jak mateřská sonda Deep Impact, tak síť pozemních pozorovatelů.

Odstartovat do vesmíru má sonda Deep Impact (vynesena raketou Boeing Delta II.) 30.prosince letošního roku tj. 2004.

Na projektu Deep Impact se podílí University of Maryland a JPL v Pasadeně. Z University of Maryland pochází i vedoucí projektu prof. Mike A'Hearn.

Chcete si i Vy pořídit vlastní sondu? Tak si ji postavte! Díky dobrým vztahům správců serveru www.KOMETY.cz s vedoucím projektu si můžete sestavit vlastní sondu Deep Impact včetně impaktoru. Dostali jsme totiž svolení na zveřejnění papírového modelu na těchto stránkách. Popis je v jednoduché angličtině včetně instruktážních obrázků.


Základní model sondy Deep Impact.
PDF soubory si vytiskněte na 80-g bílý papír.

A. Flyby Spacecraft
B. Solar Panel and Strut
C/D. High-Gain Antenna/Instrument Assembly

Instrukce pro stavbu (v angličtině)
General Instructions
A/B. Instructions for model parts A and B
C/D. Instructions for model parts C and D


Impaktor od sondy Deep Impact
PDF soubory si vytiskněte na 80-g bílý papír

A. Impactor model parts

Instrukce pro stavbu (v angličtině)
A. Instruction pages for impactor model


Další informace ohledně modelů naleznete (v angličtině) na stránce http://deepimpact.jpl.nasa.gov/disczone/models.html

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv