^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

EPOXI pořídila první snímky komety Hartley 2 (přidán snímek)

Miloš Tichý - 11. 9. 2010 | přístupy: | vytisknout článek

V neděli 5. září 2010 pořídila sonda Deep Impact, nyní přejmenovaná na EPOXI, první z více než 64 000 plánovaných snímků cíle této mise - komety Hartley 2.

Nejblíže bude sonda EPOXI ke kometě 103P/Hartley 2 dne 4. listopadu 2010.

Sonda bude užívat pro výzkum komety tři přístroje - dva dalekohledy s digitálními barevnými kamerami a infračervený spektrometr - a to po dobu delší než dva měsíce.

Na detailní snímky okolí i vlastního jádra komety si budeme muset počkat až do nejtěsnějsího přiblížení do 4. listopadu. Ale do té doby se vědecký tým sondy bude zaobírat již pořízenými snímky.

Pozorovací kampaň komety 103P/Hartley 2, spolu s daty pořízenými přístroji na palubě Deep Impact/EPOXI, umožní doposud nejlepší pohled na kometu v historii během její pouti sluneční soustavou. S výjimkou jednoho šestidenního přerušení, které bude využito na kalibraci přístrojů, a korekce dráhy sondy, bude kometa Hartley 2 nepřetržitě sledována v příštích 79 dnech. Půjde hlavně o monitorování plynu a prachu v kometě a jejím nejtěsnějším okolí.

 


60 dní před nejtěsnějším přiblížením pořídila sonda Deep Impact/EPOXI první obrázek komety Hartley 2 (snímek: NASA/JPL/UM)

Tento první snímek komety Hartley 2 pořízený sondou Deep Impact/EPOXI byl pořízen Medium Resolution Imagerem 5. září 2010, když byla sonda vzdálená od komety 60 milionů kilometrů.

 


snímek komety 103P/Hartley 2 z Observatoře Kleť

Mise EPOXI je pokračováním úspěšné mise Deep Impact (proto je ve článcích někde používán název sondy Deep Impact).

Zdroj: JPL/NASA/University of Maryland

 

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv