^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

FILÍK, FÍLÉ, PHILAE

Jana Tichá - 31. 3. 2016 | přístupy: | vytisknout článek

Přistávací modul Philae se od posledního volání před sedmi měsíci (9. července 2015) mateřské sondě Rosetta už neozval. "Není pravděpodobné, že by se spojení obnovilo", říká Stephan Ulamec, Philae project manager z the German Aerospace Center, DLR. “My už mu neposíláme žádné pokyny a nečekáme, že jej ještě uslyšíme."

Přes dosti dobrodružné přistání s několika skoky po povrchu jádra komety a nevystřelení kotvících harpun se podařilo modulu Philae uskutečnit kolem 80% plánovaných výzkumů. Za 64 hodin následujících po oddělení od Rosetty Philae pořídil detailní záběry jak nad povrchem tak z povrchu jádra, "načmuchal" tam organické sloučeniny, prozkoumal místní prostředí a detaily povrchu. Nic tak podrobného jsme doposud z úžasného světa komet neviděli.

Vzhledem k neočekávanému usazení modulu ve stínu a tudíž nedostatečnému dobíjení baterií slunečním zářením poté začal závod o rychlé shromáždění a odeslání pořízených dat na Rosettu a z ní přes 510 milionů kilometrů kosmického prostoru zpět na Zemi, než se baterie vybijí. Pak 14. listopadu 2014 večer upadl Philae do hibernace. Poté se Philae ozval Rosettě 13. června 2015, a následně odeslal svou telemetrii včetně informací o svých teplotních, elektrických a počítačových subsystémech. V následujících týdnech to ještě sedmkrát zopakoval, naposled 9. července, ovšem spojení byla velmi krátká. Silná aktivita komety kolem přísluní mohla navíc "zaprášit" solární panely modulu uvolněným materiálem. Rosetta přesto pokračuje v naslouchání případným signálům z modulu Philae a nepřestane ani při svém postupném přibližování ke kometě a přistání na jejím jádru. Mateřská sonda Rosetta totiž dál pokračuje ve výzkumech komety 67P/Churyumov-Gerasimenko. V září 2016 se sama pokusí přistát na povrchu jejího jádra.

Kombinace úspěchů Rosetta a Philae, setkání se a přistání na kometě, jsou historicky zásadním milníkem v průzkumu naší sluneční soustavy.

FILÍK

Evropské kosmické agentuře ESA se povedl perfektní "marketingový tah". Kreslená komiksová Rosetta a malý modul Philae jsou tak milí a sympatičtí, že se jim prostě nedá odolat. Pět dílů "večerníčku" Once Upon a Time (Bylo nebylo...), 3D skládačka, samolepky, trička a dokonce velká plyšová sonda i s modulem. Musíte se do nich prostě zamilovat. Ani jim už nedokážete stroze říkat Rosetta a Philae. Pro naší hvězdárnu se stali Rosetkou a Filíkem! (Já sice původně uvažovala, zda to není ta Fílinka s maminkou Rosetkou, ale byla jsem přehlasována. Chtěla jsem se na to na konferenci optat manažera Philae Stefana Ulamece, avšak nějak na to v rozhovoru nedošlo:-) Když vidíte scénu, jak si kreslený Filík pečlivě balí do batůžku na cestu na jádro komety triedr a svačinu, nebo jak spinká pod přikrývkou ve skalnaté úžlabině na kometě, skoro byste jej pohladili:-)

ESA "večerníček" s Filíkem se dočkal našeho překladu a dabingu, rozměrný 3D model má v Českých Budějovicích i na Kleti, a velkého plyšáka jsme s kolegou vláčeli ze služební cesty do italské centrály ESA/ESRIN. Tak pěknou a lidskou prezentaci kosmického projektu jsem zažila poprvé.

FÍLÉ

Zatímco trojjazyčná tzv. Rosettská deska, na jejímž základě se francouzskému učenci Champollionovi podařilo rozluštit staro- egyptské hieroglyfy, je poměrně dobře známá. Jméno Philae většině lidí řekne méně (nebo vůbec nic).

Modul Philae je pojmenován podle stejnojmenného nilského ostrova, nacházejícího se jižně od 1. kataraktu u Asuánu na historické hranici mezi Egyptem a Núbií. V českých publikacích se ostrov Philae někdy foneticky přepisuje Fílé či dle egyptštiny Pilak. Na ostrově Fílé byl v roce 1815 v chrámu staroegyptské bohyně Eset objeven obelisk, nesoucí nápisy v egyptských hieroglyfech a ve starořečtině. Ty spolu s už zmíněnou Rosettskou deskou umožnily rozluštění staroegyptských hieroglyfů.

V souvislosti s budováním velké Asuánské přehrady byl ostrov Fílé trvale zaplaven Nilem. Ještě před jejím napuštěním v 70. letech XX.století proto byly význačné monumenty ostrova záchrannou misí UNESCO zmapovány, prozkoumány a přesunuty na uměle upravený ostrůvek Agilkija poblíž. Na této záchranné akci se významně podíleli i čeští egyptologové.

A jak se praví v materiálech ESA, stejně jako Rosettská deska obelisk z Philae pomohly rozluštit tajemství hieroglyfů a ponořit se daleko hlouběji do dějin starého Egypta, tak kosmická sonda Rosetta a její výsadkový modul Philae nám vůbec poprvé poskytly náhled přímo na jádro komety a získaná data otevírají daleko hlubší pohled do říše komet, potažmo na vznik sluneční soustavy a původ života na Zemi.

Na závěr jsme čtenářům www.komety.cz vynašli jednu jihočeskou historickou lahůdku. Fotografii chrámu bohyně Eset, kterou roku 1911 (!) pořídil na ostrově Fílé Adolf Schwarzenberg (1890–1950), který toho roku poprvé navštívil Egypt spolu s rodiči knížetem Janem Nepomukem a kněžnou Terezií. Historická fotografie ukazuje v popředí tzv.Trajánův kiosek, který měl za účel ukrývat bárku bohyně Eset. Vystavěn byl v ptolemaiovské éře Egyptské říše, v níž chrám bohyně Eset nabyl největšího věhlasu.


Chrám bohyně Eset, Fílé, 1911, (c) SOA Třeboň, Scharzenbergové

Zdroj: ESA/Rosetta, Observator Klet

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv