^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

HALLEY AUS BUDWEIS, 1910

Jana Tichá - 22. 5. 2010 | přístupy: | vytisknout článek

Jak se říká, čím blíže tím lépe. Proto jsem se při přípravě článku o návratu Halleyovy komety v roce 1910 ponořila nejen do zahraničních publikací a archívů, ale též do archivu naší českobudějovické hvězdárny.

Ten mezi mnoha zajímavými dokumenty obsahuje i zbytky tzv. Zinkova odkazu, tj. astronomickou pozůstalost českobudějovického amatérského astronoma Joh. J. Zinka, kterou na počátku 30-tých let minulého století věnoval jeho syn major J. Zink v.v. tehdejší Jihočeské astronomické společnosti. Zinkův odkaz obsahoval astronomické dalekohledy a další přístroje, glóby a mapy. Z nichž se bohužel valná část ztratila ve vlnách dějin, hlavně za II. světové války a v 50.letech, leč i později. S jedním Zinkovým přenosným refraktorem jsme při mimořádných akcích, které přilákaly naráz velké množství návštěvníků, ukazovali ještě donedávna zatmění Měsíce, Slunce či jasné planety z terasy nebo zahrady českobudějovické hvězdárny.

 

Nejzajímavější částí Zinkova odkazu jsou však části jeho pozorovatelských deníků. V jeho "Astronomisches Journal IV" z let 1888 - 1914,1915 najdeme na tužkou kreslených a ručně popisovaných listech série pohledů na Saturn, Mars, Venuši, konjunkce planet, sluneční skvrny či částečné zatmění Slunce atd ( viz fotogalerie). Většinou používal refraktor o průměru objektivu 80 mm. V roce 1910 nemohl Zink pochopitelně opomenout mimořádný návrat Halleyovy komety (viz předchozí článek HALLEY 1910).

 

Vybrané Zinkovy kresky ukazují Halleyovu kometu už po průchodu přísluním, v květnu a červnu 1910. Na jedné z kreseb je zdůrazněno nejjasnější okolí jádra komety.

 

Joh. J. Zink byl profesí budějovický živnostník, majitel papírnického a knihkupeckého obchodu. Prodával školní pomůcky, měl například patentovaný typ teluria. Není proto divu, že vydal i plakát k návratu Halleyovy komety v roce 1910. (V tehdy česko-německém "Budvajzu" s německými popisky.)

 

Mimochodem, další Zink, Franz Josef (1844-1924), byl hodinář a dokonce čestný občan města Budějovic.

Zdroj: Archiv Hvězdárny a planetária České Budějovice

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv