^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

HVĚZDA BETLÉMSKÁ??

Jana Tichá - 19. 12. 2009 | přístupy: | vytisknout článek

"Pojďte k Betlému, městu svatému, uvidíte tam světlo nebeské..."

 

Blíží se vánoce a opakují se tradiční děje. Řežou se stromky a loví kapři, pečeme cukroví a nakupujeme dárky. Města se rozzářila vánoční výzdobou, na náměstích se tyčí vánoční stromy, nad hlavou nám svítí elektrické hvězdy a samozřejmě komety. A novináři se dotazují astronomů, co že to bylo doopravdy zač ta betlémská hvězda. Odpověď na otázku, co mají a nemají kometární astronomové společného s hvězdou betlémskou zvěstující narození Ježíše Krista jsem se už pokusila rozsáhle odpovědět i zde na kometách.cz - viz. Hvězda betlémská ? (15. prosince 2007)

 

Žádná z astronomických teorií, pátrajících po tom, co mohlo zářit nad Betlémem na přelomu našeho letopočtu (nova, supernova, kometa, konjunkce planet atd.) není příliš pravděpodobná. Čím víc se ponořujeme do studií historiků, teologů či kunsthistoriků tím víc se ukazuje, že hvězdu betlémskou lze lépe vysvětlit pomocí úvah literárních než astronomických. Spíše než realitou byla plodem dávných legend a náboženské obrazotvornosti.

 

 

Přesto mi však tento podivuhodný symbol stále leží v hlavě a stává se z něj taková milá mánie.

 

Na zobrazeních Svaté rodiny a Klanění tří králu pátrám po hvězdách, kometách světlech a paprscích. Tak třeba na Braunově skalním reliéfu v lese Betlém u Kuksu není nad třemi králi hvězda žádná (pokud ji už neobrousil čas).

 

Na gotické desce Klanění tří králů ze Želnavska, nyní k vidění v Alšově jihočeské galerii na Hluboké, se třpytí nápadná zlatá osmipaprsčitá hvězda. Různé typy zářících hvězd (nikoliv však komet) najdeme na Dürerových dřevorytech. Komet jsou plné zejména lidové betlémy. Prolézám výstavy betlémů, historických i současných. Plaším dotazy kunsthistoriky a podněcuji k pátrání etnografy a betlémáře. Jednou to asi skončí mezioborovým seminářem na téma ikonografie hvězdy betlémské :-)

 

"Ó vy krásná nebesa, proč se dnes šlechtíte, proč se dnes tak překrásně nad námi třpytíte?"

 

Těšte se z vánočního času a obraťte oči i mysl k nebesům. Pokud bude venku zataženo, tak třeba k malovaným nebesům v gotických ambitech strakonického hradu.

 

Snímky nejrůznějších betlémských hvězd byly pořízeny na výstavě "Jihočeské betlémy" v Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích (© 2009, foto Miloš Tichý).
Verše jsou citovány z České mše vánoční Jakuba Jany Ryby.


Další informace naleznete v článku Hvězda betlémská?, (c) 2007, KOMETY.cz

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv