^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Jak kometa 67P ke svému tvaru přišla

Miloš Tichý - 8. 10. 2015 | přístupy: | vytisknout článek

Když sonda Rosetta odhalila v červenci 2014 neobvyklý tvar jádra komety 67P/Churyumov-Gerasimenko, okamžitě vyvstaly otázky, jak takovýto tvar mohl vzniknout. Vypadá to nyní, že záhada je rozluštěna.

Pro výzkum komety byla toto poměrně zásadní informace. Byly dvě hlavní myšlenky, dva směry ohledně tvaru jádra komety. Buď se s razila v dávné minulosti dvě kometární jádra a vytvořila kometu jednu, anebo došlo s masivní erozi materiálu v místě "krku" na jádru komety. Nyní už je jasno.

Podivný tvar jádra komety vznikl tak, že se v počátečních letech sluneční soustavy srazily malou rychlostí dvě kometární jádra. Odpověď byla získána analýzou snímků s vysokým rozlišením pořízených od 6. srpna 2014 do 17. března 2015. Ke studiu byly použity snímky celého povrchu současného jádra komety.


terasy a vrstvy na povrchu jádra komety 67P

Ze snímků je zřetelné, že oba laloky mají vnější obálku, neboli materiál na jejich povrchu, složený z odlišných vrstev, které určitě zasahují několik set metrů pod vlastní povrch jádra. Můžeme si to představit jako dvě cibule různých rozměrů u sebe či dokonce v sobě, kdy vrstvy na obou cibulích mají rozdílné směry (kdyby byla kometa tvořena jedním tělesem, byly by vrstvy v souladu na obou lalocích, pozn. autora). K danému zjištění bylo třeba zanalyzovat více než 100 různých vrstev či teras na povrchu celého jádra komety, a též paralelní vrstvy viditelné na skalních stěnách a v jámách. Byl též vytvořen 3D model směrů vrstev, aby bylo možné zřetelně analyzovat oba laloky.


detail - na levém snímku terasy (zelené) a vrstvy (červené),
na pravém snímku terasy označené bílými a žlutými šipkami, vrstvy druhým typem bílých šipek

Prvním náznakem, že jde o "slepenec" dvou těles je viditelný právě na krku komety, kde vrstvy na lalocích jsou orientovány v opačných směrech (pokud by byly stejně, byla by to "single" kometa, pozn. autora). Tato teorie byla též podpořena měřením lokální gravitace a orientace individuálních prvků na jednotlivých jádrech. Obecně by měly vrstvy materiálu být kolmé na gravitační sílu. Na tyto výpočty byly použity modely pro výpočet velikosti a směru gravitace pro každou z vrstev či teras. Tvořily se a porovnávaly hned dva modely - jednojádrový s těžištěm v místě krku a dvoujádrový s těžišti v jednotlivých lalocích/jádrech.


terasy (zelené) a vrstvy na kometě 67P, uprostřed 3D model, vpravo gravitační model

A porovnání dalo lepší výsledky pro model se dvěma původními jádry komet. A tudíž i touto metodou se prokázalo, že kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko vznikla srážkou dvou kometárních jader.


vizualizace lokálních gravitačních vektorů nádherně ukazuje rozdíl na obou lalocích, což dokazuje jejich rozdílný původ

Zdroj: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA; M. Massironi et al (2015)

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv