^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

KOMETA C/2001 Q4 (NEAT) – OPAKOVÁNÍ A POKRAČOVÁNÍ

Jana Tichá - 1. 2. 2004 | přístupy: | vytisknout článek

Maje v paměti neutuchající krásu vlasatic Hyakutake a Hale-Bopp v letech 1996 a 1997, čekají od té doby mnozí z nás s nadějí na další kometární krasavici. Sluneční soustava je však v tomhle směru poněkud skoupá a většina nově objevených komet pokryje jen několik pixelů citlivých CCD detektorů na velkých dalekohledech. Říká se také, že "komety jsou jako kočky - mají ocas a dělají si co chtějí". Nečekejte proto od nových objevů zázraky - ale přesto se připravujte ! Blíží se totiž zajímavá kometa pro letošní jaro.

Kometu objevili američtí astronomové S. Pravdo, E. Helin(ová) a K. Lawrence sdružení v projektu NEAT 24.srpna 2001 na snímcích pořízených 1,2-m Schmidtovou komorou vybavenou CCD kamerou na Mt.Palomaru v Kalifornii. NEAT je akronym amerického projektu Near Earth Asteroid Tracking, věnovaného primárně hledání blízkozemních asteroidů a odtud jméno komety. Kromě blízkozemních asteroidů patří však mezi objevy projektu i 40 objevených komet nesoucích kromě čísleně-písmenného označení i jméno NEAT. Proto prosím neplést, není NEAT jako NEAT (Jedna z jasnějších komet nesoucích též jméno NEAT byla například kometa C/2002 V1 pozorovatelná nejlépe v lednu 2003).


Dráha komety C/2001 Q4 (NEAT) ve sluneční soustavě.

Objevitelé na Mt. Palomaru upozornili, že nově nalezený objekt vypadá na snímcích NEAT jako mlhavé těleso o průměru cca. 8 úhlových vteřin. Tehdy byla přibližně 400 tisíc krát slabší než hvězdy ještě viditelné pouhým okem. Objev C/2001 Q4 potvrdil za astronomy z jihočeské Kleti Miloš Tichý 27.srpna 2001 a poté další americký astronom - P.J. Shelus z McDonald Observatory. Brzy se stala pozorovatelnou pouze z jižní polokoule a setrvá tam až do dubna 2004. Poté se skrze zimní souhvězdí (mine například jasné hvězdy Sirius a Prokyon ve Velkém a Malém psu a otevřenou hvězdokupu Jesličky v Raku) bude od začátku května přesouvat na večení obloze čím dál výše na sever. Podle dosavadních výpočtů by měla být vidět od poloviny května v první polovině noci až 35 stupňů nad obzorem. Koncem května vstoupí do souhvězdí Velké medvědice. Počátkem května, kdy by měla být nejjasnější, dosáhne podle nynější předpovědí z Centrály astronomických telegramů Mezinárodní astronomické unie 3. až 2. magnitudy, tedy jako slabá kometa pouhým okem či vhodná pro triedr, možná, pokud budeme hodně velkými optimisty, dosáhne až 1.magnitudy.


Snímek komety C/2001 Q4 (NEAT) pořídil 26.srpna 2003 Terry Lovejoy (Austrálie) expozicí 35 minut. KOmeta má ohon o délce 7 úhlových minut při celkové jasnosti komety 11,9 (R)
© 2003, Terry Lovejoy (Austrálie).

Z výpočtu dráhy z mezinárodní centra pro planetky a komety (MPC) v americké Cambridge nyní také víme, že kometa C/2001 Q4 (NEAT) projde nejblíže Zemi 7.května 2004 ve vzdálenosti 48 milionů kilometrů a týden poté, 15.května 2004 projde přísluním ve vzdálenosti 143,9 milionů kilometrů.

Nejčerstvější vizuální odhady jasnosti pocházející z jižní polokoule (z Brazílie a Nového Jižního Walesu v Austrálii) z poloviny ledna 2004. Udávají jasnost komety jako 9.magnitudu, tedy jako těleso pozorovatelné malým dalekohledem . Tato jasnost zároveň odpovídá jasnosti předem vypočtené v efemeridě, čili kometa se zatím pohybuje víceméně „podle jízdního řádu“. Překvapení kladná či záporná však nejsou vyloučena. Právě u nových komet, jako je „Q4“, které se přibližují poprvé ke Slunci, bývá předpověď obtížná, protože obtížně odhadujeme podíl těkavých látek v kometárním jádru.


Dráha komety C/2001 Q4 (NEAT) po naší obloze (vynesené polohy jsou pro 23:00 hodin SELČ.).

O dalším vývoji kolem zajímavé komety C/2001 Q4, familiárně už zvané "Q4", Vás budeme informovat.

Mapku poloh komety C/2001 Q4 (NEAT) ve verzi pro tisk naleznete ZDE.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv