^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

KOMETA WISE

Jana Tichá - 12. 2. 2010 | přístupy: | vytisknout článek

Ke kometám nesoucím jména kosmických sond jako IRAS, SOHO či SWAN přibyla nově kometa WISE.

Jedná se o první kometu objevenou kosmickou misí/sondou WISE tj. NASA Wide-Field Infrared Survey Explorer a dá se předpokládat, že zdaleka nebude její kometou poslední.

Kometa byla nalezena na snímcích z celooblohové přehlídky oblohy v infračerveném světle 22.ledna 2010. Na snímku vidíme nejkratší infračervené vlnové délky jako modré (3,4 mikronů) a nejdelší (22 mikronů) jsou červené. Kometa uprostřed snímku je zobrazená červeně, neboť je chladnější než okolní hvězdy. Další, menší červený bod nad kometou je planetka (117102) 2004 OF3.


Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Na následněm potvrzení objevu a získání dalších přesných měření k výpočtu dráhy se podíleli astronomové J. V. Scotti (LPL/Spacewatch II. 1.8-m reflektor + CCD, Arizona) a D. J. Tholen a A. Draginda (Mauna Kea, 3.6-m Canada-France-Hawaii Telescope, Hawaii) a R. Holmes (Astronomical Research Observatory, Westfield, 0,81-m astrograf + CCD). Na snímcích ji obklopuje nevýrazná koma a vidět je krátký ohůnek.

Na negativních snímcích, které pořídil Spacewatch 8.února 2010 vidíme kometu WISE jako střapatý objekt měnící polohu nad jasnou hvězdou přibližně ve středu snímku.


Image credit: Spacewatch

Kometa dostala v Minor Planet Center označení P/2010 B2 (WISE). Kometa je krátkoperiodická, kolem Slunce oběhne jednou za 5,18 roku, po eliptické dráze s výstředností 0,46 a sklonem dráhy k rovině ekliptiky 8,9 stupně. S přibývajícími daty se mohou parametry dráhy ještě mírně změnit. Nyní se nachází cc. 175 milionů kilometrů od Země. Její průměr se odhaduje na 2 kilometry.

Ačkoliv tato kometa je aktivním tělesem, WISE je schopná nacházet i komety vyhaslé. obalené po mnoha obězích kolem Slunce tmavou prachovou krustou. O takových tělesech toho dosud tolik nevíme, protože jsou velmi tmavé a proto ve viditelné části spektra obtížně pozorovatelné. "Vyhaslé komety jsou tmavší než černé uhlí, ale právě na snímcích v infračerveném světle krásně vyjuknou. Můžeme se tak například dovědět, jakou část z populace blízkozemních asteroidů tvoří vyhaslé komety", říká Amy Mainzer z JPL, šéfová projektu NEOWISE, jehož cílem je najít a katalogizovat objevy asteroidů a komet zaznamenaných misí WISE.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv