^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

LED NEBO PRACH?

Jana Tichá - 15. 10. 2005 | přístupy: | vytisknout článek

Pozorování komety Tempel 1 sondou Rosetta ukázala, že kometární jádra mohou být spíše ledové špinavé koule než špinavé sněhové koule, jak se dříve předpokládalo.

Sonda Rosetta je jedním z přístrojů, které se zaměřily na periodickou kometu 9P/Tempel 1 před, během i po její předem připravené srážce s impaktorem vypuštěným z kosmické sondy Deep Impact 4.července 2005. Sonda Rosetta obsahuje zobrazovací systém OSIRIS, který obsahuje kamery jak s malým tak i širokoúhlým zorným polem, obě vybavené sadou filtrů. Tento soubor velmi citlivých přístrojů na sondě Rosetta měl ze vzdálenosti 80 milionů kilometrů od komety nejvýhodnější pozici ke sledování této unikátní události ve výzkumu komet.


Foto: ESA (Rosetta-OSIRIS)

Na základě měření uvolněné vody a prachu následkem impaktu pak vědci z týmu Rosetty mohli zkoumat poměr prachu a ledu v kometárním jádru. Jeví se, že kometa je tvořena více prachem spojeným dohromady ledem, než jak se původně předpokládalo, ledem pouze znečistěným prachem. Je to tedy spíše "ledová špinavá koule" než "špinavá sněhová koule". Nedá se však jednoznačně říci, že tento poměr ledu a prachu bude stejný u všech komet či u různým kategorií komet.

Po impaktu nebylo pozorováno zvýšení aktivity komety. To potvrzuje, že výbuchy a zjasnění komet zřejmě nejsou způsobovány dopady meteoroidů na povrch kometárního jádra, ale daleko pravděpodobněji štěpením kometárních jader či fyzikálními a chemickými procesy uvnitř jádra.

Astronomové by se též rádi pokusili o vytvoření 3D mapy prachového oblaku kolem kometárního jádra kombinací snímků z Rosetty a z pozemních pozorování.

Zdroj: ESA

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv