^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Mars v ohrožení

Miloš Tichý - 12. 5. 2013 | přístupy: | vytisknout článek

O těsných průletech planetek a komet kolem Země jsme si už za poslední léta číst již trošku zvykli. Nyní je ale těsný průlet u jiné planety - u planety Mars. A není to fikce.

Kolem Marsu proletí v těsné blízkosti kometa, a to již v říjnu 2014.

Kometu C/2013 A1 (Siding Spring) objevil na stejnojmenné observatoři 3. ledna 2013 australský astronom Rob McNaught. Kromě jiného jde o první objevenou kometu v roce 2013. Prohlédnutí archivů prodloužilo pozorovací oblouk až do října 2012 a skoro senzace byla na světě. Kometa těsně proletí kolem planety Mars.


dráha komety C/2013 A1 (zdroj: NASA NEO Office)

První dráhové elementy připouštěly dokonce možnost, že se kometa s rudou planetou srazí. Ale šance nebyla veliká, jen 1:600 (což na srážku s kometou je ale poměrně hodně, obvykle se tyto pravděpodobnosti pohybují v řádech desetitisíců až milionů). Další pozorování však tuto srážku skoro vyloučila, čili kometa se s Marsem zřejmě opravdu nesrazí. Alespoň tato ne. Vypadalo to, že planetu mine ve vzdálenosti 300 tisíc kilometrů. Další pozorování přinesla zpřesnění - kometa mine Mars o 50 tisíc kilometrů, což je pro představu dva a půl krát dál, než obíhá kolem tohoto tělesa jeho měsíc Deimos.

A teď pár dobrých zpráv pro Marťany. Kometa bude vizuálně nulté magnitudy (nultou magnitudu má například hvězda Vega, ale u komet je magnituda integrální z celého tělesa komety, čili ve skutečnosti se bude jevit o trošku slabší), čili pro Marťany pohodlně pozorovatelná pouhýma očima či detektory (podle toho co mají). A trošku méně příjemná zpráva pro marsovské pozorovatele - v čase nejtěsnějšího přiblížení bude kometa na marsovské denní obloze, ale i tak by mohla být pozorovatelná.


umělecké ztvárnění komety na marsovském nebi (Autor: Kim Poor)

Pokud jde o pozemšťany, nemáme moc příznivé zprávy. Kometa ze Země viditelná pouhým okem nebude, středními astronomickými dalekohledy by mohla být viditelná v polovině září 2014, leč na jižní polokouli, čili my máme smůlu.

Pokud jde o kometu jako samotné těleso, přichází k nám přímo z Oortova oblaku a na své pouti zatím strávila kolem milionu let. A jelikož jde o nové těleso, předpokládá se při průletu kolem Slunce trošku bouřlivější vývoj než u již poněkud vyčerpanějších starších krátkoperiodických komet, ale nechme se překvapit.

A na závěr nejčerstvější data k dnešnímu dni. Kometa se mihne kolem Marsu ve vzdálenosti 110 tisíc kilometrů. Pravděpodobnost srážky s rudou planetou se zmenšila z 1:8000 na 1:120000, čili asi se opravdu tato dvě tělesa nesrazí. Čas nejtěsnějšího přiblížení byl určen na 19. října 2014 v 18:51 UTC (20:51 SELČ), a kometa bude v tomto okamžiku na denní marsovské obloze.

Zdroj: NASA/JPL/NASA NEO Office

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv