^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

OPĚT ISON

Jana Tichá - 3. 11. 2013 | přístupy: | vytisknout článek

Pozorovací období v mnoha médiích a mnoha autory slibované komety ISON se blíží. Žádné zázraky však raději nečekejme.

Kometa ISON by se měla objevit v celé své kráse na začátku prosince 2013, kdy bude sice stoupat na ranní obloze nad východní obzor, ale zároveň po průchodu přísluním bude slábnout. Čili nejjasnější bude ještě když bude nejníže :-) Pravděpodobně budeme na její spatření potřebovat triedr. Symboly na mapce jsou rozměrově přehnané, pouze naznačují kam zmíněný triedr namířit. Ze současných dat vychází odhad jasnosti na začátku prosince srovnatelný s hvězdami v oji Velkého Vozu.

Graf je vypracován pro pozorovatele blízko 40 stupňů severní šířky, ale bude použitelná pro většinu severních zeměpisných šířek mírného pásma. Modré 10stupňové měřítko vpravo odpovídá zhruba šířce pěsti při natažené paži. (Zdroj: www.SkyandTelescope.com)

Jak se pokusit ISON najít? Za jasného počasí se vydejte na místo s dobrým výhledem až k obzoru, kde neruší pouliční osvětlení. V listopadu a počátkem prosince ráno, před východem Slunce, nízko nad jihovýchodním obzorem.

Pro radost a potěšení přikládáme dva snímky zdatných astrofotografů amatérů Michaela Jaegera z 13. října 2013 (Rakousko) a Damiena Peache 27. října 2013 (Anglie). Takto ji ale ani okem ani triedrem neuvidíte.

BTW, česko-americký kometární expert Zdeněk Sekanina z JPL po dlouhé analýze uzavírá, že "celkově se C/2012 S1 (ISON) jeví poměrně zdravě, ale ne bujaře." Čili přeloženo, jádro komety se zatím nerozpadá, ale žádné zázraky nečekejme...a počkejme si, v jaké kondici bude kometa ISON po průchodu přísluním 28. listopadu 2013.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv