^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Rosetta našla výtrysky živené z nitra komety

Miloš Tichý - 21. 12. 2017 | přístupy: | vytisknout článek

V roce 2016 byly na snímcích jádra komety 67P/Churyumov-Gerasimenko objeveny výtrysky prachu. Nebylo hned jasné, co je způsobuje. Nyní to vypadá, že za tyto povrchové jevy může „vnitřek“ komety, že výtrysky mohou být způsobovány starými otvory po plynech případně kapsami skrytého ledu.

 

Výtrysk byl pozorován sondou Rosetta 3. července 216, jen několik měsíců před koncem celé mise. Kometa byla v dané chvíli od Slunce vzdálena skoro 500 milionů kilometrů.

Na povrchu se objevilo něco jako fontána, jak je vidět i na přiložených snímcích. Jev trval přibližně hodinu a každou sekundu bylo vyvrženo 18 kilogramů prachu. Kromě prudkého nárůstu prachových částic byly též detekovány drobné částice vodního ledu.

 

Snímky ukazují lokální výbuch, kruhovou stěnu o výšce cca 10 metrů a uvnitř ní propadlá část povrchu. Již dříve byly na kometě pozorovány pády útesů a jiné „pohyby“, ale tento jev byl opravdu výjimečný. A žádný jev předtím nebyl sondou Rosetta sledován tak důkladně.

Zpočátku jev vypadal, že Slunce vypařilo led na povrchu jádra komety.  Ale měření sondy ukázalo, že jev musí být více energetický, aby byl schopen do prostoru vyvrhnout takové množství prachu. Čili zdroj této energie je třeba hledat pod povrchem jádra komety.

 

Jak byla zmíněná energie uvolněna zůstává (zatím) záhadou. Je možné, že za vše mohou stlačené plynové bublinky, které byly následně zahřáty, případně zahřáté podpovrchové zásoby ledu. Třeba další analýza snímků povrchu komety 67/P Churyumov-Gerasimenko přinese vysvětlení tohoto zajímavého jevu

vodní led v oblasti Imhotep

Zdroj: Rosetta/ESA/NavCam

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv