^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

ROZPADLÁ K2

Jana Tichá - 19. 6. 2005 | přístupy: | vytisknout článek

Rozpadla se další kometa. Původně ji objevil hledací projekt LINEAR 19.května 2005, kdy se ještě zdála být "vcelku". Dále byla sledována pod označením C/2005 K2 (LINEAR).

Pozorovatelé z Japonska, Francie a Španělska nejprve mezi 6. a 9. červnem 2005 oznámili její zjasnění, posléze, od 12.června 2005 bylo zřejmé rozštěpení jejího jádra. Sekundární jádro komety C/2005 K2 bylo zřetelné zejména na CCD snímcích získaných několika pozorovateli opět ze Španělska, dále z Rakouska a z Nového Mexika. Snímky z Nového Mexika názorně zpracované italskými pozorovateli přikládáme.

Známý odborník na rozpadající se komety, Zdeněk Sekanina z Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně uvedl, že dle jeho modelu štěpení kometárních jader se fragment oddělil z mateřského tělesa 22.dubna 2005 +/- 2 dny. LINEAR tedy ve skutečnosti nalezl kometu už rozpadlou a právě její rozpad ovlivnil vývoj její světelné křivky kolem doby objevu. Pokud jde o fragment, zřejmě se bude jednat o odštěpek s omezenou životností, odhadovanou na méně než 100 dní. Podle Sekaniny naopak není v přímém vztahu k tomuto štěpení uvedené zjasnění komety na počátku června.

Z dalších pozorování i analýz archívních snímků pořízených od objevu komety v květnu 2005 se pravděpodobně dozvíme víc. Kometa se ovšem blíží ke Slunci a pro nás mizí už večer nízko na západním obzoru, nehledě na přibývající Měsíc a světlé slunovratové noci.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv