^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

SCHWASSMANN-WACHMANN 3 V CENTRU POZORNOSTI

Jana Tichá - 30. 4. 2006 | přístupy: | vytisknout článek

Na kometu 73P/Schwassmann-Wachmann 3 se zaměřily největší dalekohledy světa. A to už je co říci, protože komety nejsou cílem největších astronomických přístrojů moc často. Musí jít o opravdové lahůdky.

Ale popořadě - do 29.dubna 2006 mají alespoň předběžně spočtenou dráhu a oficiální označení fragmenty až po BM, tedy celkem téměř šest desítek.

V noci z 23. na 24.dubna 2006 sledovali kometu 73P/Schwassmann-Wachmann 3 astronomové jedním ze čtyř teleskopů Very Large Telescope (VLT) o průměru 8,2-m metru na Evropské jižní observatoři (ESO) na Cerro Paranal v Chile. Z rozpadající se komety si na ESO vybrali jádro B, v té době druhé nejjasnější jádro komety 73P. Někteří pozorovatelé již začátkem letošního dubna u jádra B detekovali výrazné zjasnění a následně štěpení tohoto jádra. Snímky z VLT ukázaly, že i odštěpená část jádra B se dále rozpadla. Na snímku je pod "hlavním Bů vidět další fragment rozdělený už ve dví a při pečlivé prohlídce se našlo ještě pět dalších mini-kometek. (Na snímku jsou všechny označeny šipkami).

Snímky byly pořízeny druhým ze čtveřice VLT zvaným Kueyen pomocí přístroje FORS1 ve filtrech B, V, R a I celkem 30 minut. Snímky jsou pointované na kometu. (Proto jsou na sečteném snímku hvězdy zobrazeny vždy jako řádka barevných "puntíků".)

Nabízí se otázka, zda a jak bude tento proces pokračovat a zda se kometární jádro Schwassmann-Wachmann 3 rozpadne úplně ? A co se s touto kometou stane až budou její jednotlivá jádra nejblíž Zemi (mezi 11. a 14. květnem 2006) a hlavně nejblíž Slunci (kolem 7.června 2006) ? Mimochodem - nejblíž Zemi znamená v případě Schwassmann-Wachmann 3 letos nějakých 10 milionů kilometrů, takže kometa rozhodně nikterak neohrozí naší Zemi.

Astronomové a dalekohledy ESO se na Schwassmann-Wachmann 3 opět chystají na konci letošního května, kdy bude z jihoamerické Chile nejlépe pozorovatelná.

Spolu s loňskou kampaní na sledování komety Tempel 1 to bude pozoruhodný materiál pro studium složení a fungování komet.

Do pozorování komety Schwassmann-Wachmann 3 se zapojil i Hubblův kosmický teleskop (HST). Na snímcích z Hubblu jsou zachycena jak dva z nejjasnějších jader B a G v období jejich výrazné aktivity (mezi 18. a 20.dubnem 2006), tak další malé fragmenty, nezachycené dosud pozemskými pozorovateli.

V plánu jsou též sledování komety Schwassmann-Wachmann 3 pomocí radioteleskopů v kalifornském Goldstone a portorickém Arecibo.

Ale ať už se s kometou Schwassmann-Wachmann 3 stane cokoliv, je její letošní návrat ke Slunci vynikající příležitostí pro zkoumání štěpení kometárních jader a tím vlastně složení a fungování komet coby pozoruhodných těles sluneční soustavy.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv