^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

VAVŘINCOVY SLZY Z PERSEA

Jana Tichá - 11. 8. 2012 | přístupy: | vytisknout článek

Srpnové noci tradičně patří meteorům z roje Perseid a srpnové dny tradičně patří novinářům dotazujícím se astronomů na ně.

O Perseidách už jsme zde psali několikrát, takže jen krátké opakování. Perseidy, stejně jako jiné meteory, jsou malými až mikroskopickými částečkami, které na své pouti sluneční soustavou poztrácela ze svého jádra mateřská kometa. Když Země na své dráze kolem Slunce zkříží dráhu mateřské komety, tyto vytroušené kometární částečky vlétají do zemské atmosféry. Pohybují se rychlostí desítek kilometrů za sekundu. V atmosféře shoří a my vidíme vlastně ionizovanou stopu tohoto hoření.

Mateřskou kometou meteorického roje Perseid je periodická kometa 109P/Swift-Tuttle.

Byla objevena v roce 1862 a kolem Slunce oběhne jednou za 130 let. Kometu objevili nezávisle na sobě pánové L. Swift a H. P. Tuttle, oba z USA. Zájem vzbudila i jinde. Její vzhled mezi 18. a 25. srpnem 1862 zachytil kresbou také britský úředním a pozorovatel Thomas William Webb.

 

Na naší obloze jsme ji mohli naposledy sledovat na podzim 1992. Její snímky z Kleti jste mohli vidět u našich předchozích článků a tak přikládáme její další portréty z návratu v roce 1992 od zkušených astrofotografů:

 


Foto M. Jaeger.


Foto: Akira Fuji

Pokud jde o letošní Perseidy, rok 2012 jim poměrně přeje. Kolem maxima Perseid bude Měsíc jen několik dnů před novem a jeho svit tak nebude příliš rušit. Hlavní maximum roje je spočteno na neděli 12. srpna mezi 14:00 a 16:30 hodin SELČ. Nejvhodnějším obdobím pro pozorování jsou tak noci z 11. na 12. srpna a z 12. na 13. srpna. Během nich můžeme spatřit desítky meteorů za hodinu. Meteory z roje Perseid zdánlivě vylétají ze tzv. radiantu roje v souhvězdí Persea. Proto je nejlepší vypravit se sledovat či fotografovat Perseidy v době kdy se Perseus nachází výše nad obzorem, tedy až od 2. hodiny ranní SELČ do svítání. Samozřejmě potřebujeme jasné počasí a noční oblohu nerušenou umělým osvětlením. Pokud nám počasí nebude právě v tyto noci přát, aktivita roje Perseid končí až kolem 20. srpnu.

 

Tak šťastný lov :-) a jako závdavek Perseidy z Kanady, z Lumby v Britska Kolumbii od pozorovatele Yuichi Tanasaka pořízený 11. srpna 2012 (Astro-modified Canon EOS MarkII a Nikkor 14/24/2.8G na montáži, celková expozice 3:16 hod.)

 

 

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv