^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Z KLETI DO VESMÍRU

Jana Tichá - 4. 7. 2007 | přístupy: | vytisknout článek

Hvězdárna stojí na Kleti už padesát let. Každou jasnou noc míří k hvězdnému nebi velké dalekohledy a sledují planetky a komety, známé i dosud neznámé. Kleťští astronomové si však své snímky nenechávají pro sebe či pro specializované stránky odborných časopisů. Na letošní léto z nich připravili na Kleti výstavu pod názvem Z KLETI DO VESMÍRU.

Výstava ukazuje zejména planetky a komety, neopomíjí však ani vzdálený vesmír – mlhoviny, hvězdokupy a galaxie. Barevné i černobílé snímky byly pořízeny různými dalekohledy Observatoře Kleť - velkou fotografickou komorou, 0,57-m zrcadlovým dalekohledem či nejnověji mohutným teleskopem KLENOT o průměru hlavního zrcadla 1 metr, vybaveným moderní elektronickou kamerou. Astronomické fotografie jsou doplněny informacemi o jménech planetek objevených na Kleti i nově vytvořenou družicovou mapou jižních Čech s vyznačenými místy, po nichž se kleťské planetky jmenují. Fotografickou galerii komet od komety Bennett ke kometě Hale-Bopp doplňují nové unikátní snímky štěpících se kometárních jader komety Schwasmann-Wachmann 3 a komety Van Ness i snímky nejjasnějších komet posledních let. Vystavené snímky v sobě spojují vědeckou preciznost s krásou, poezií a tajemstvími vesmíru.

V červenci a srpnu 2007 je na Hvězdárně na Kleti otevřeno pro veřejnost vždy od úterý do neděle, jednotlivé prohlídky začínají od 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 a 15:30 hodin. Výstavou vás na Kleti provede věci znalý průvodce, zahraniční návštěvníky i cizojazyčně, případně s anglickým, německým a francouzským textem. V případě jasného počasí můžete pozorovat Slunce se slunečními skvrnami velkým čočkovým dalekohledem.


rozštěpená kometa van Ness

Výstava byla připravena pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje RNDr. Jana Zahradníka v rámci akcí pro veřejnost věnovaných letošním jubileím Observatoře Kleť :

  • 105 let doložených pozorování planetek z Jižních Čech
  •   50 let od zahájení výstavby Observatoře Kleť
  •   15 let Internetu na Kleti
  •     5 let pozorování s teleskopem KLENOT na Kleti.

  • POČET NÁVŠTĚV

    2 284 455 návštěv od 1. března 2003

    Klet.cz Planetky.cz WebArchiv