^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Určeno datum startu sondy Deep Impact (úpravy 17.12.)

Miloš Tichý - 15. 12. 2004 | přístupy: | vytisknout článek

Národní úřad pro letectví a vesmír, čili NASA, oznámil termín startu sondy Deep Impact ke kometě Tempel.

Sonda má odstartovat z mysu Canaveral ve středu 12. ledna 2005, tím, že vhodné okno pro start končí 28. ledna 2005. Trasa sondy je plánovaná na šest měsíců, během nichž urazí sonda 431 milionů kilometrů, aby vypustila měděný projektil, který do jádra komety Tempel 1 narazí rychlosí cca. 37 tisíc kilometrů v hodině, a to na Den nezávislosti 4. července 2005 (jeden z týmu Deep Impact poznamenal, že půjde o první umělý nebeský ohňostroj, protože by se nárazem měla kometa zjasnit) Donald Yeomans má na srážku projektilu s kometou krásné přirovnání - je to podobná srážka, jako srážka Boeingu 767 s komárem (a tudíž tato srážka nemůže nijak podstatně změnit dráhu komety).

 

Je předpoklad, že projektil vyhloubí do komety kráter zhruba o průměru 100 metrů a hloubce 27 metrů, který umožní probádat vnitřek tělesa. Jisté to ale není. Někteří experti se domnívají, že impaktor úderem vnější povrch pouze stlačí.

 


Dráha komety Tempel 1 naší oblohou (obrázek: Dale Ireland)

Mateřská sonda bude fotografováním a vyhodnocováním údajů z odvržených úlomků analyzovat chemické složení a stavbu komety ze vzdálenosti 500 kilometrů. Další kamera bude umístěna také přímo na impaktoru, a měla by (pokud to půjde a nezanese se prachem či jinak nepoškodí) dodat detailní záběry povrchu komety, za optimálnách podmínek s rozlišením až 20 centimetrů.

Mise Deep Impact měla odstartovat už koncem prosince 2004 (a předtím ještě dříve), ale během kontroly technici přišli na několik závad, které musely být odstraněny.

 


Předchozí článek o Deep Impact naleznete ZDE.

 


Chcete si i Vy pořídit vlastní sondu? Tak si ji postavte! Díky dobrým vztahům správců serveru www.KOMETY.cz s vedoucím projektu si můžete sestavit vlastní sondu Deep Impact včetně impaktoru. Dostali jsme totiž svolení na zveřejnění papírového modelu na těchto stránkách. Popis je v jednoduché angličtině včetně instruktážních obrázků.

 


Základní model sondy Deep Impact.
PDF soubory si vytiskněte na 80-g bílý papír.

A. Flyby Spacecraft
B. Solar Panel and Strut
C/D. High-Gain Antenna/Instrument Assembly

Instrukce pro stavbu (v angličtině)
General Instructions
A/B. Instructions for model parts A and B
C/D. Instructions for model parts C and D

 


Impaktor od sondy Deep Impact
PDF soubory si vytiskněte na 80-g bílý papír

A. Impactor model parts

Instrukce pro stavbu (v angličtině)
A. Instruction pages for impactor model

 

 


Další informace ohledně modelů naleznete (v angličtině) na stránce http://deepimpact.jpl.nasa.gov/disczone/models.html

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv